fbpx

B-streets

Het is nu een feit: op 1 januari 2025 vindt de fusie van verschillende Belgische gemeenten plaats. Er zullen meer bepaald 28 Vlaamse gemeenten fuseren tot 13 nieuwe gemeenten of steden, en 2 Waalse gemeenten zullen fuseren tot één stad (officieel een maand eerder). 

 

Het eerste wat er verandert, is de naam van de gemeente. Zo vormen Gooik, Galmaarden en Herne voortaan Pajottegem, veranderen de gemeenten Nazareth en De Pinte in Nazareth-De Pinte, en worden Bertogne en Bastogne samen een nieuwe entiteit onder de naam Bastogne. De NIS-code, die de numerieke code van de 581 huidige gemeenten bepaalt, zal eveneens worden gewijzigd. 

 

In sommige gevallen wordt ook de straatnaam aangepast, omdat het verboden is om twee identieke straatnamen in dezelfde gemeente te hebben. Een snelle blik op deze namen leert ons dat 789 wegen betrokken zijn. We mogen echter geen overhaaste conclusies trekken.Voor fuserende gemeenten komt het aantal straten die dezelfde naam dragen, op 481. De fusie van de drie gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht zal de gemeentelijke overheden weinig verrassend het meeste werk bezorgen, aangezien iets meer dan honderd straatnamen aangepast moeten worden. Voor Bertogne en Bastogne zal deze klus dan weer een stuk lichter zijn: afgezien van een dubbele Rue de la Chapelle zijn de straatnamen al uniek.  

 

 

Nog niet geweten is of de lokale overheden van de gelegenheid zullen gebruikmaken om andere straten ook een nieuwe naam te geven. Waarschijnlijk wel, zo leert het verleden ons. Na de fusie van 31 december 2018 veranderden namelijk 290 straten van naam in de loop van januari 2019. Sommige namen werden veranderd om dubbels te voorkomen, maar er werden ook om andere redenen nieuwe namen gekozen (rationalisering, aandacht voor straatnamen met verschillende klanken enz.). Het adres wordt immers niet alleen door Bpost gebruikt voor postbezorging, maar ook door hulpdiensten, energieleveranciers en andere dienstverleners voor wie vergissingen nadelige gevolgen kunnen hebben.  

 

Tot slot zal deze wijziging voor sommige adressen gepaard gaan met een ‘opschoningsactie’ om de huisnummers logischer te maken. De postcodes blijven dan weer onveranderd. 

Als beheerder van B-Streets* en B2B-adressen was het voor ons vanzelfsprekend om een telling te doen van het aantal adressen van maatschappelijke zetels die gevolgen zullen ondervinden van de fusie: 80.500 geregistreerde entiteiten** zullen officieel van adres veranderen (voor hun maatschappelijke zetel en buiten Antwerpen). Het gaat om 32.000 zelfstandigen en 48.500 vennootschappen (inclusief 4900 vzw’s). In totaal zullen 6150 straten of openbare wegen waar minstens één bedrijf is gevestigd, de impact ondervinden. De straat met de meeste maatschappelijke zetels is de Hundelgemsesteenweg in MERELBEKE met 530 adressen van zetels, gevolgd door (ex aequo) de Kempische Steenweg in HASSELT en de Brusselsesteenweg in MELLE (406 zetels). In 675 straten is slechts één bedrijf gevestigd. 

Deze kwestie moet zeker opgevolgd worden door elke databankbeheerder. 

 

Wil je meer te weten komen? 

Stel je vraag via onderstaand formulier.

 

 

 

Firma(Vereist)
Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat hier je vraag achter en wij contacteren jouw voor uitleg of een eventuele demo van B-Streets.

*B-Streets (Dédale) is een databank van de Belgische straten en openbare wegen gecombineerd met herkenningsprocessen (fonetisch, gebaseerd op sleutelwoorden enz.). De applicatie kan gebruikt worden in Java of als webservice of API. 

**We gebruiken geregistreerde entiteiten of bedrijven als synoniem: het gaat om de entiteiten die ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en die een ondernemingsnummer hebben.