02 sep ESG anno 2024: Hoe staat het met de ESG-rapportages bij ondernemingen?
Sinds de aankondiging op 7 juni 2021 door de ministers van Financiën (G7) dat ESG-rapportages verplicht zouden worden, rijst de vraag: hoe staat het nu met de ESG-rapportages, en voor wie zijn deze inmiddels verplicht? Ben jij net zo nieuwsgierig als wij? Lees dan zeker verder.
Wat wordt verstaan onder de ESG-regelgeving?
De ESG-regelgeving is ontwikkeld om het ‘Green’-aspect te bevorderen door duurzame investeringen te stimuleren. De Europese Unie heeft momenteel de meest uitgebreide regelgeving, die een sterk kader schept rond verschillende doelstellingen, waaronder klimaatdoelstellingen.
Een van de belangrijkste gevolgen van de regelgeving is dat ondernemingen transparant moeten communiceren over zowel de positieve als negatieve gevolgen van hun activiteiten op het gebied van ESG, evenals over hun duurzaamheidsinitiatieven. Dit moet gebeuren in overeenstemming met de vastgelegde regelgeving:
- De EU-taxonomie
Dit classificatiesysteem biedt standaarddefinities voor wat als ecologisch duurzaam wordt beschouwd. Deze standaarddefinities helpen ‘greenwashing’ door ondernemingen te voorkomen en stimuleren duurzame activiteiten. - De Transparantieverordening (SFDR)
Deze verordening, die in maart 2021 in werking is getreden, verplicht ondernemingen transparant te zijn over hoe zij duurzaamheidrisico’s betrekken bij hun besluitvorming. - Nieuwe richtlijn duurzaamheidsrapportages door bedrijven (CSRD)
De herziene versie van de EU-verordening trad begin 2024 in werking. Deze richtlijn voor duurzaamheidsrapportages bepaalt welke informatie ondernemingen minimaal moeten verstrekken.
Wat wordt bedoeld met een ESG-score?
De ESG-score of rating wordt gebruikt om te beoordelen hoe goed een bedrijf presteert op ESG-criteria. Het geeft aan in hoeverre een onderneming in staat is om aan haar ESG-verplichtingen te voldoen. Deze score wordt toegekend door externe partijen op basis van een reeks verschillende indicatoren. Enkele van de bekendste organisaties die de score toekennen zijn:
- Bloomberg ESG-gegevensdiensten
- Sustainalytics ESG-risicobeoordelingen
- Dow Jones Sustainability Index Family
- RepRisk
Hoe zit het met de verplichting van de ESG-rapportage?
Beursgenoteerde ondernemingen die al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen, zijn verplicht om hun ESG-rapportage in te dienen volgens de CSRD in 2025. Deze rapportage heeft betrekking op het boekjaar dat is gestart op 1 januari 2024. Voor grote ondernemingen geldt deze verplichting vanaf 2026 voor het boekjaar dat begint op 1 januari 2025.
Welke ESG-inzichten vind je bij Trends Business Information?
Via de ESG-indicator zie je in welke mate een bedrijf aan zijn ESG-verplichtingen kan voldoen. Je kan het vergelijken met onze score die aangeeft hoe kredietwaardig een onderneming is.
Dankzij gedetailleerde ESG-inzichten uit officiële en exclusieve bronnen krijg je een beeld van inspanningen rond duurzaamheid: ratio’s op basis van sociale balans, elektrificatie wagenpark, installatie zonnepanelen, duurzaamheidslabels, enz.