fbpx

Trends Gazellen 2022

Het slotevent van de Trends Gazellen 2022 vond plaats in Maison de la Poste in Brussel. In het bijzijn van een groep gemotiveerde ondernemers werden de winnaars van 2022 bekendgemaakt. Aangevuld met een interessante keynote en muziek van Geike Arnaert werd het een gezellig netwerkevent. En deze gezelligheid delen we graag met jullie.

Ook dit jaar verscheen het exclusieve bewaarnummer met alle inspirerende verhalen van groeiende ondernemingen in België. We delen graag met jullie een stukje van de editorial uit de Gazellen Gids van 2022.

TRENDS GAZELLEN – COVID-GENERATIE

Met 2.400 zijn ze, de Trends Gazellen van kalenderjaar 2022, netjes verspreid over onze provincies en regio’s. Naar goede gewoonte worden ze onderverdeeld in de categorieën groot, KMO en klein. In de wetenschap dat ons bedrijvenlandschap vooral uit middelgrote ondernemingen bestaat, is de kans dus kleiner dat je er in dat segment als snelle groeier uitspringt. Voor deze reeks analyseerden we de groei van de toegevoegde waarde, de cashflow en het aantal werknemers, zowel absoluut als relatief omdat de sprong die voor de ene amper een stapje betekent voor een ander gigantisch is. Een meter afstappen voor iemand met schoenmaat 50 is ook niet vergelijkbaar met de inspanning van wie het met een 40 doet.

De voorbije periode heeft ons geleerd dat alles relatief is in functie van de context waarin je vertoeft of hoe je ernaar kijkt. Elke generatie heeft zijn strijd, wordt al eens gezegd, met pandemieën en (wereld)oorlogen als gespreksonderwerp wanneer mensen, eindelijk weer zonder mondkapje, elkaar van dichterbij in de ogen kijken. We kunnen deze Gazellen alvast die van de eerste Covid-generatie noemen omdat we de groei meten tussen boekjaar 2016 en 2020, waarin een aantal kwartalen aangetast zijn door het virus dat ons al die tijd in zijn greep hield. Misschien maakt net dat de bedrijfsleiders van die groeibedrijven trotser dan ooit, zoals blijkt uit het enorme aantal dat hun verhaal in onze 380 pagina’s tellende print special met jou deelt. Je vindt die GazellenGids in Trends Magazine van deze week, via jouw app Mijn Magazines en kan hem hier in pdf downloaden.

Diverse kweekvijvers

Die verhalen vind je trouwens overal, zowel rond activiteiten waar je ze verwacht als in sectoren die vanuit hun historiek of onze perceptie eerder als zwakkere broertjes bestempeld worden. Het is een open deur intrappen om te bevestigen dat er heel wat Gazellen uit de ICT-kweekvijver gevist worden. Toch steken de ruim 300 bouwbedrijven in onze lijst met genomineerden dat 200-tal technologische sprinters de loef af, terwijl de transportsector net wat lager afrondt en zo het podium vervolledigt. De drie activiteiten die ook vorig jaar bovenaan stonden zijn samen goed voor 30% van alle Gazellen. Ook de schoonmaaksector (61) en de horeca (47) zetten hun beste beentje voor, al stellen we bij die laatste wel meer dan een halvering vast in vergelijking met 2021. Terwijl wij onze tanden niet in lekker eten konden zetten, deed het virus dat duidelijk wel met hun resultaten.

Je hebt…

Het Nationale Gazellen Event 2022 in foto's