fbpx

Wilt u meer weten over cashflow?

Cashflow en winst zijn twee termen die vaak ten onterechte door elkaar gehaald worden. In de praktijk verschillen ze zeker en vast van betekenis. Hieronder wordt de betekenis van cashflow en het onderscheid met winst uitgelegd. Kom ook meer te weten over de werkwijze voor de berekening en interpretatie ervan.

Wat is cashflow?

Cashflow wordt vaak vergeleken met winst, maar er is wel degelijk een verschil tussen beide begrippen. Winst duidt op het verschil tussen de opbrengsten en kosten (afschrijvingen, provisies en waardeverminderingen inclusief), terwijl cashflow wijst op het verschil tussen het geld van de inkomsten en de effectieve uitgaven. Dit wordt berekend voor een bepaalde periode, meestal een maand of een jaar. Nota: De kasstroom is een andere notie die de manier meet waarop de centen draaien in de onderneming (in het kader van de handelscyclus)

Wat is operationele cashflow?

De operationele cashflow omvat de cashflow die voortvloeit uit de normale uitvoering van de dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Denk hierbij aan de lonen van het personeel, inkoop van materiaal en voorraden etc.

 

De berekening ziet er als volgt uit:

 

– Operationele cashflow = Bedrijfsresultaat + afschrijvingen – veranderingen in werkkapitaal

Hoe cashflow berekenen?

Er bestaan twee manieren voor het berekenen van de cashflow. De cijfers die u hiervoor nodig hebt, kan u terugvinden in de resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening genoemd.

 

– Cashflow = Inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom

 

– Cashflow = Nettowinst na belasting + afschrijvingen

 

Een positieve cashflow wil zeggen er meer geld binnenkomt dan buitengaat. Het zorgt ervoor dat een bedrijf financieel gezond is en in staat is om de aflossingen van haar kredieten op afbetalingen terug te betalen. Het is dus belangrijk dat de cashflow hoger ligt dan de bestaande kredietaflossingen, want alleen de overschot zorgt voor een nieuwe capaciteit om te investeren of om nieuwe kredieten terug te betalen (terugbetalingscapaciteit).

 

Een negatieve cashflow daarentegen, betekent dat er meer geld wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. Als deze financieel ongezonde situatie niet wordt opgelost, dan zal dit op termijn problemen veroorzaken.

Stel uw vraag

Het team van Trends Business Information staat klaar om u te ondersteunen.

 

Heeft u een vraag of heeft u niet gevonden wat u juist zocht? Geen probleem, we hebben achter de schermen een team van gemotiveerde medewerkers die er alles aan doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.