fbpx

Heeft u vragen over debiteurenbeheer?

Hieronder vindt u informatie over debiteurenbeheer en waarom dit zo belangrijk is voor het reilen en zeilen van uw onderneming. De impact en het belang van het goed opvolgen en beheren van uw debiteuren valt namelijk niet te onderschatten. Voor zowel kleine-, middelgrote als grote ondernemingen is het een complexe, maar noodzakelijke taak die veel tijd en inspanning vraagt. Gelukkig zijn er de dag van vandaag digitale oplossingen om het debiteurenbeheer van een leien dakje te laten verlopen.

Wat zijn dubieuze debiteuren?

Dubieus betekent twijfelachtig en debiteur verwijst naar een schuldenaar, meer bepaald een klant (een persoon, bedrijf of instelling) die zijn factuur nog moet betalen. Dubieuze debiteuren zijn dus klanten waarvan het onzeker is of zij hun openstaande rekeningen ooit nog zullen betalen. Ondernemingen krijgen er in de praktijk geregeld mee te maken.

Wat is debiteurenbeheer?

Zoals de naam al doet vermoeden is debiteurenbeheer het beheer van debiteuren, ook wel credit management of kredietmanagement genoemd. Het omvat alle activiteiten die een bedrijf uitvoert met als doel om klanten (debiteuren) aan te sporen hun openstaande rekeningen sneller te betalen.

Waarom is debiteurenbeheer belangrijk?

Goed debiteurenbeheer is belangrijk om uw onderneming financieel gezond te houden en een goede werking te blijven garanderen. Als klanten hun facturen niet op tijd of in het ergste geval niet betalen, dan komt u op termijn zelf in financiële problemen terecht. Om deze problemen te vermijden zorgt u best voor een correct beheer en opvolging van uw debiteuren om ervoor te zorgen dat ze hun financiële verplichtingen nakomen.

Wat zijn de voordelen van een software voor debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer kan zowel manueel als automatisch via een specifieke software. Het al dan niet gebruik van een software voor debiteurenbeheer verschilt van onderneming tot onderneming en is vaak afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Bij kleine en middelgrote ondernemingen die op jaarbasis een beperkt aantal facturen opmaken of niet voldoende debiteuren hebben, volstaat het gebruik van een boekhoudpakket of ERP-systeem. Een software voor debiteurenbeheer heeft voor veel KMO’s nog geen toegevoegde waarde of bij velen is het gebruik ervan nog in onderzoek.

 

Grotere ondernemingen daarentegen hebben meer nood aan het gebruik van een professionele software voor debiteurenbeheer. Gezien de grote hoeveelheid facturen is het manueel opvolgen en beheren voor hen onbeheersbaar en een haast onmogelijke opdracht. Bovendien is het gebruik van een ERP-systeem niet altijd even gebruiksvriendelijk en biedt het onvoldoende mogelijkheden en flexibiliteit voor een efficiënt debiteurenbeheer.

 

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een software voor debiteurenbeheer. Automatische opvolging is een must om het overzicht te bewaren en doelgericht te werken. Ook is het een makkelijke en snelle manier om klanten en leveranciers op te volgen en ervoor te zorgen dat deze tijdig hun facturen betalen, wat toch het uiteindelijke doel is van een software voor debiteurenbeheer. Bovendien is zo’n software belangrijk voor een goede cashpositie van het bedrijf en om leveranciers op tijd te kunnen betalen, want als het openstaande saldo van klanten boven de kredietlimiet is, worden er vaak gewoonweg geen leveringen uitgevoerd. Verder kan er meer volume afgehandeld worden zonder aanwerving van bijkomend personeel. Voor sommige bedrijven is een software voor debiteurenbeheer een wettelijke verplichting. Ten slotte zorgt het voor een professionelere aanpak richting management, klanten en leveranciers.

Stel uw vraag

Het team van Trends Business Information staat klaar om u te ondersteunen.

 

Heeft u een vraag of heeft u niet gevonden wat u juist zocht? Geen probleem, we hebben achter de schermen een team van gemotiveerde medewerkers die er alles aan doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.