fbpx

De kleine aannemer gooit de handdoek

De bouwbedrijven hebben zich lang sterk gehouden in de coronacrisis, maar de eerste barsten worden zichtbaar. De zelfstandige aannemers geven er als eerste de brui aan, maar ook de grote bedrijven hebben problemen. De hogere grondstoffenprijzen zijn een nieuwe kopzorg. – Hans Brockmans

Aan de vooravond van Batibouw is de bouwsector niet bepaald euforisch, en dat niet alleen omdat de bouwbeurs deze keer alleen digitaal plaatsvindt. De coronacrisis treft de bouwsector nog altijd hard. “Er is weinig verbetering merkbaar”, zegt Jean-Pierre Waeytens, de gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, de beroepsfederatie van de zelfstandige aannemers. “De vooruitzichten zijn nog altijd minder goed door de onzekerheid bij de gezinnen en de bedrijven. 2021 wordt een overgangsjaar.”

De aannemers vormen een belangrijke economische sector in België. Ons land telt bijna 150.000 aannemingsbedrijven, blijkt uit cijfers van Trends Business Information (TBI). Dat is één op de tien Belgische ondernemingen. Vier op de vijf zijn eenpersoonszaken. Verleden jaar sloten minder bouwbedrijven de deuren dan in 2019, maar in januari van dit jaar nam het aantal stopzettingen wel toe met 13 procent, bijna uitsluitend door zelfstandigen die ermee kapten.

Kleine marges
Wat brengt de toekomst? Volgens een enquête van de Confederatie Bouw zijn …