fbpx

Dit zijn de 30 grootste ICT bedrijven in ons land

Telecombedrijven en distributeurs domineren nog steeds de lijst met grootste ICT-bedrijven in ons land. Zo blijkt uit de nieuwste editie van de Trends Top ICT. – Kristof Van der Stadt,

Bij Data News 03/2023 – het magazine voor de zomer – kreeg u hem al toegestuurd: de nieuwste Trends Top ICT met onder meer het klassement van de grootste Belgische ICT-bedrijven volgens Trends Business Information. In de top-30 zien we ook dit jaar geen grote verschuivingen in het klassement. Proximus torent eenzaam boven alles en iedereen uit met 3,75 miljard euro omzet in boekjaar 2021, het jaar waarop deze cijfers van toepassing zijn. Dat is zo’n 29,5 miljoen minder dan een jaar voordien. BICS, de carrier-afdeling van Proximus, vinden we op plaats 6 met net geen miljard euro. Dat is dan weer wel een omzettoename van 36 miljoen. Ook de andere telecomspelers uit ons land vinden we bovenaan. Telenet springt naar de derde plaats, tussen distributeur Avnet Europe en TD Synnex Belgium. Orange Belgium rondt de top-5 af.

De Cronos Groep blijft grootste Belgische IT-conglomeraat

Enkele IT-sterkhouders zijn notoir afwezig in de top-30, of eindigen veel lager dan u zou denken. Cegeka, bijvoorbeeld, staat pas op plaats 30. Dat komt omdat Trends Business Information géén geconsolideerde jaarrekeningen opneemt maar elke bedrijfsentiteit apart in rekening neemt: kwestie van de vergelijking eerlijk te houden. Cegeka is – op groepsniveau – onderweg naar de kaap van 1 miljard euro omzet en zou op basis van die geconsolideerde cijfers zeker in de top-10 eindigen. De groep zou dan wel de Cronos Groep moeten voorlaten: dat is nog steeds het grootste Belgische IT-conglomeraat. De groep telt honderden dochterbedrijven – van tweemanszaken tot grotere dienstenleveranciers – die elk hun eigen jaarrekening neerleggen. Geconsolideerd telt de groep ondertussen al meer dan 8.000 medewerkers die 5.000 klanten bedienen en zet ze een omzet neer van net geen miljard euro (968 miljoen).