fbpx Faillissementen juni en eerste semester 2022: de eerste alarmbellen rinkelen

Iedere dag stopt een landbouwbedrijf

Dit jaar zouden zo’n 100.000 bedrijven hun activiteit stopzetten, dat schrijft het tijdschrift Trends op basis van eigen berekeningen. Het gaat om een record, aldus Trends. Vooral de voedings- en retailsector lijken zwaar getroffen. Ook het tempo waarin landbouwbedrijven ermee stoppen neemt toe: in 2022 verdween er elke dag een landbouwbedrijf. (Trends/Belga)

Voor de eerste tien maanden van 2022 telde Trends Business Information (TBI) al 75.000 bedrijfssluitingen. “Er is alle reden om aan te nemen dat de grens van 100.000 dit jaar zal worden overschreden”, klinkt het donderdag. De sluitingen doen zich voor in alle regio’s. Voor Vlaanderen gaat het om ruim 28 procent meer sluitingen dan in 2021.

Tot de zwaarst getroffen sectoren behoren de voedingssector, inclusief restaurants, de telecomsector en de retail, die is ingestort met meer dan 8.000 bedrijfssluitingen sinds het begin van het jaar, zegt Trends.

 

Volgens Trends zijn de statistieken de eerste tien maanden van het jaar “beangstigend, op alle niveaus”. In de landbouw is sinds het begin van het jaar elke dag een boerderij verloren gegaan.