Kmo’s groeien samen met grote bedrijven

Kmo’s zijn een essentieel onderdeel van een levend economisch weefsel, en dan zeker in Vlaanderen. “Het unieke samenspel van klein en groot is de echte sterkte van de Vlaamse economie”, vindt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversvereniging Voka. – Wolfgang Riepl

Kmo’s zijn de kracht van het Vlaamse economische weefsel. Dat blijkt nog maar eens uit de cijfers van het aantal bedrijven die de financiële-informatieverstrekker Trends Business Information verzamelde (zie tabel). Daaruit blijkt ook dat Vlaanderen vooral kleine ondernemingen telt. In 2019 waren er bijna 861.000 bedrijven. Bijna 350.000 daarvan zijn zelfstandigen die hooguit vijf werknemers in dienst hebben. Er zijn amper 193 bedrijven met meer dan duizend werknemers.

“Vlaanderen is duidelijk een land van kmo’s”, stelt Pascal Flisch, financieel analist van Trends Business Information. “Er zijn slechts 1318 grote ondernemingen met meer dan 200 werknemers.” “Kmo’s blijven de motor van de Vlaamse economie”, bevestigt Hans Maertens, de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversvereniging Voka. “Maar de sterkte is tegelijk te danken aan de samenwerking met de grote bedrijven. Dat zijn zowel multinationals als de grote Vlaamse familiale bedrijven als de verborgen kampioenen die wereldspeler zijn in een of meer activiteiten. Kmo’s spelen de rol van toeleveraar van specifieke diensten. Die samenwerking is uniek. Kmo’s zijn doorgaans …