Spectaculair economisch herstel in 2021: Covid krijgt economie niet klein

Een recordaantal nieuwe starters, een abnormaal laag aantal faillissementen en meer bedrijven die er beter voorstaan dan voor de crisis. Het economisch herstel na de eerste coronaklappen was het voorbije jaar enorm. Zo groot dat Burt Riské, algemeen directeur van Trends Business Information, het woord ‘spectaculair’ in de mond neemt. De enige kanttekening: te late betalers.

Om van een economie ná corona te spreken, is het nog te vroeg. Daarvoor moeten we nog minstens eerst die omikrongolf doorspartelen. Maar nu we een punt hebben gezet achter het tweede covidjaar, is de tijd wel rijp om een analyse van de crisis te maken. En die oogt op zijn zachtst gezegd bijzonder positief. Dat zegt Burt Riské, algemeen directeur van Trends Business Information, de sterke handelspoot binnen Roularta. “Op macro-economisch vlak was 2021 absoluut het jaar van de bevrijding”, klinkt het. “Zeker nadat de lockdown in het voorjaar werd losgelaten, was het effect op de economie meteen merkbaar. Het economisch herstel in België was simpelweg spectaculair. Onze bedrijven hebben de zware klappen uit 2020 en de coronaschok meer dan doorstaan. We zien zelfs dat de economische bedrijvigheid in de laatste maanden van 2021 hóger ligt dan wat eind 2019.”

Uit cijfers die Trends Business Information verzamelde, blijkt dat er in België nog nooit zoveel ondernemingen actief waren als vandaag. Het gaat om maar liefst 1.578.810 ondernemingen. Zo’n 130.000 daarvan zijn nieuwkomers, wat van het voorbije 2021 een topjaar voor starters maakt. Naast het hoge aantal starters springt ook het lage aantal bedrijven dat stopte of failliet ging erg in het oog.

In het vierde kwartaal van 2021 lag de economische bedrijvigheid zelfs hoger dan eind 2019” – Burt Riské, algemeen directeur Trends Business Information.

Nog vragen of graag meer informatie?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.