fbpx

Top industrie – nettogroei bedrijven maar zorgwekkende stresstest

Trends Top Industrie 2021 staat in het teken van de coronacrisis, ook al heeft die nog geen impact op de cijfers van de jaarrekeningen voor boekjaar 2019. Toch zijn er onrustwekkende signalen in onze meest actuele statistieken en analyses.

Er waren nog nooit zoveel actieve ondernemingen als in 2020. De teller staat op 1.526.812. Dat heeft enerzijds te maken met een sterke daling van het aantal faillissementen (-32%), een stabiel aantal starters en veel minder stopzettingen (-21%). De door Trends Business Information ontwikkelde Covid-19 stresstest geeft echter een weinig hoopvol beeld van de toekomst. Volgens het algoritme hebben momenteel zo’n 90.000 balansplichtige ondernemingen een ontoereikende solvabiliteit (=1/5e). Ook in de industriesector merken we dezelfde tendens: een sterke nettogroei (1.305 ondernemingen, bijna 3 keer zoveel als in 2019) maar 1 op 5 bedrijven met een negatieve solvabiliteit.

Industrie_Populatie

Industrie_Stresstest

Het wordt dus uitkijken naar hoe de overheid omgaat met de noodzakelijke maatregelen. Hopelijk trekt ze de juiste conclusies om de echte zombiebedrijven uit onze economie te halen.

Positief voor de sector is dat ook dit jaar de Trends Manager van het Jaar (Dirk Coorevits, CEO Soudal) een industrieel is. We kijken nu al uit naar de eerste cijfers van 2020 én de impact van de crisis.