fbpx Faillissementen juni en eerste semester 2022: de eerste alarmbellen rinkelen

Trends Top 5.000: er hangen donkere wolken boven de economie

Ons land telt op dit moment ruim 1,6 miljoen actieve bedrijven, het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit de nieuwe Trends Top 5.000. Er kondigt zich wel een stevige storm aan, met massaal veel handelszaken die er de brui aan geven nadat ze de covidjaren nog doorspartelden.

Globaal realiseerden de industriële en commerciële ondernemingen uit de Trends Top 5.000 in 2021 een omzet van 755 miljard euro, een stijging met 17 procent. Dat is comfortabel, maar we moeten rekening houden met de algemene prijsstijgingen. Aangezien de toegevoegde waarde (167 miljard euro) niet aan hetzelfde tempo steeg, daalt de ratio toegevoegde waarde / omzet voor de ondernemingen uit de top van 23,54 procent naar 22,15 procent.

De winsten (36 miljard) zijn verdubbeld. Dat is voornamelijk door een aantal spectaculaire stijgingen, zoals bij Engie, dat van een verlies van 2 miljard euro door een waardevermindering van activa naar een winst van 1,9 miljard euro gaat, mede dankzij 92 procent beschikbaarheid van het kernreactorpark. Een dergelijk percentage had Engie sinds het begin van de eeuw niet meer bereikt.

De financiële sector ziet zijn winst stijgen van 6,6 tot 8,7 miljard euro. Die vooruitgang is echter louter aan de banksector toe te schrijven, die in 2021 een winst van 5,8 miljard euro boekte. Bij de verzekeringssector bleef de winst met 2,9 miljard euro nagenoeg ongewijzigd.

De holdings deden het weer goed. De gecumuleerde winst van de 100 grootste holdings van het land in termen van portefeuille-inkomsten bedraagt 12,5 miljard euro, tegenover een verlies van 3,6 miljard euro tijdens het vorige boekjaar.

Ons land telt op dit moment ruim 1,6 miljoen actieve bedrijven, het hoogste aantal ooit. De 5.000 grootste staan naar goede gewoonte in onze top, gerangschikt volgens omzet (zie onderstaande kader).

Risico op faillissementen

Als we hun financiële gezondheid verder onder de loep nemen, zien we een laag risico op faillissement bij 64 procent en een aanvaardbaar risico bij 25 procent. Voor ruim 11 procent van de bedrijven ziet de situatie er echter net wat minder rooskleurig uit.

Met 7.027 faillissementen tot en met het derde kwartaal ligt …