Heeft u vragen over liquiditeit?

Liquiditeit is voor ondernemers geen onbekend en al zeker geen onbelangrijk begrip. Om uw geheugen op te frissen komt u op deze pagina te weten wat liquiditeit inhoudt, wat een gezond resultaat is, waarom het van belang is hier aandacht aan te besteden en last, but not least, leest u hier hoe u deze ratio kan verbeteren. Kortom, ontdek hieronder het antwoord op al uw prangende vragen over liquiditeit.

Wat betekent liquiditeit?

Liquiditeit is de mate waarin een onderneming op korte termijn kan voldoen aan haar financiële verplichtingen.

Hoe de liquiditeit berekenen?

Om de liquiditeit te bepalen heeft u de keuze tussen het berekenen van de liquiditeit in ruime zin, ook wel current ratio genoemd, liquiditeit in enge zin, ook wel quick ratio genoemd, of het netto bedrijfskapitaal. De current ratio is de meest populaire gebruiksmethode. Het verschil met de quick ratio is dat deze geen rekening houdt met de voorraden. Het netto bedrijfskapitaal geeft aan in welke mate de onderneming voldoende liquide middelen (activa) heeft om de verschuldigde bedragen terug te betalen.

 

– Current ratio (%) = (Vlottende activa/Vreemd vermogen op korte termijn)

 

– Quick ratio (%) = (Vlottende activa – Voorraden)/Vreemd vermogen op korte termijn

 

– Netto bedrijfskapitaal (€) = Vlottende activa – Vreemd vermogen op korte termijn

Wanneer is de liquiditeit goed?

Een current ratio kleiner dan 1 betekent dat u onvoldoende beschikbare korte termijn activa hebt om aan de meest dringende financiële verplichtingen te voldoen. Op dit ogenblik is er niet onmiddellijk een probleem, maar dit geeft aan dat de kortetermijnschulden op vervaldag gaan komen en dan vormt er zich wel een probleem. De kortetermijnschulden moeten opnieuw verlengd worden naar nieuwe korte termijn schulden of lange termijn schulden. Een resultaat gelijk aan 1 daarentegen is juist voldoende. Er is sprake van een veiligheidsmarge als de current ratio groter is dan 1 dan, meer bepaald een current ratio van 1,3 is goed. Dit betekent dat als u alle korte termijn activa ten gelde maakt, u voldoende geld heeft om aan de kortetermijnschulden te voldoen.

 

Met een quick ratio groter dan 1 bevindt u zich in een comfortabele liquiditeitspositie. Aangezien deze ratio steeds strenger is dan de current ratio moet het resultaat altijd kleiner zijn.

 

Bij een positief netto bedrijfskapitaal geldt de regel van de financiële zekerheidsmarge, wat wil zeggen dat ieder bezit met een bepaalde levensduur wordt betaald door een financieringsbron met eenzelfde looptijd.

Waarom is liquiditeit belangrijk?

Een goede liquiditeit geeft aan dat u in staat bent om uw schulden op korte termijn terug te betalen. Het geeft ook aan waar uw geld op korte termijn naartoe gaat. Zo heeft u zicht op uw financiële gezondheid en kan u waar nodig en mogelijk bijsturen om eventuele problemen te voorkomen. Ook andere partijen hebben baat bij het in het oog houden van de liquiditeit. Leveranciers willen graag weten of u hun facturen op tijd kan betalen. Als u een lening wenst aan te gaan zijn banken en andere financiële instanties geïnteresseerd in uw liquiditeit om te bekijken of u de rente wel kan aflossen.

Hoe de liquiditeit verbeteren?

Er zijn verschillende opties om uw liquiditeit naar een hoger niveau te tillen. Houd zeker rekening met onderstaande zaken:

 

– Verhoog uw liquiditeit door het optimaliseren van uw crediteurenbeheer. Stel het betalen van uw rekeningen zo lang mogelijk uit en betaal pas wanneer de betalingstermijn in zicht is. Zo heeft u uw geld gedurende langere tijd in bezit.

 

-Zorg ervoor dat uw debiteurenbeheer op punt staat. Het is van belang om uw facturen tijdig te verzenden, zodat u zelf snel de verschuldigde bedragen ontvangt. Dit komt uw liquiditeit zeker ten goede. Aarzel niet om een herinnering of aanmaning te sturen als de betalingstermijn overschreden is en de factuur onbetaald blijft.

 

– U kan beroep doen op factoring om uw liquiditeit te verbeteren. Dit geeft u de mogelijkheid om uw nog niet geïnde facturen te verkopen aan een factoringbedrijf die deze op hun beurt rechtstreeks aan u uitbetaald. Uw klanten betalen het verschuldigde bedrag van de facturen aan de factormaatschappij.

Stel uw vraag

Het team van Trends Business Information staat klaar om u te ondersteunen.

 

Heeft u een vraag of heeft u niet gevonden wat u juist zocht? Geen probleem, we hebben achter de schermen een team van gemotiveerde medewerkers die er alles aan doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.