fbpx

Wilt u meer weten over rentabiliteit?

Rentabiliteit en winstgevendheid zijn twee termen die vaak in één adem genoemd worden. Om als onderneming te kunnen overleven is het belangrijk om dit financieel kerngetal voortdurend in de gaten te houden. Het geeft namelijk aan of een bedrijf winst of verlies maakt door het verkoopproces van goederen en/of diensten. Men spreekt van break-even, wanneer er winst, noch verlies gemaakt wordt. Met andere woorden, bent u als onderneming rendabel genoeg of niet?

Wat is rentabiliteit ofwel rendabiliteit?

Rentabiliteit is het vermogen van de onderneming om winst te maken. Het geeft aan of een bedrijf winst of verlies maakt door het verkoopproces. Het kan ook uitdraaien op break-even, als de opbrengsten gelijk zijn aan de kosten en er dus geen winst of verlies gedraaid wordt. Om als bedrijf te overleven moet er winst gemaakt worden.

Hoe de rentabiliteit berekenen?

Bereken de rentabiliteit volgens één van de 3 onderstaande methodes:

 

– Formule rentabiliteit op vreemd vermogen: (Betaalde interest (rente)/Vreemd vermogen) x 100

 

– Formule rendement op eigen vermogen: (Resultaat van het boekjaar na belastingen (nettowinst)/Eigen vermogen) x 100

 

– Formule rendement op totaal vermogen: (Bedrijfsresultaat (winst na belastingen)/Totaal vermogen) x 100

Welke rentabiliteit is goed?

Of de rentabiliteit goed of slecht is hangt af van de sector waarin een bedrijf actief is en om welk type onderneming het gaat.

 

Het is de bedoeling om het rendement op het vreemd vermogen zo laag mogelijk te houden. Hoe lager dit rendement, hoe goedkoper het is om vreemd vermogen aan te trekken. U moet namelijk een bepaald bedrag aan rente op dit vermogen betalen.

 

Wat de eigenaars van het bedrijf investeren krijgen ze terug in de vorm van een aandeel. Dit is het rendement op het eigen vermogen of met andere woorden: hoeveel verdient u aan het geld dat u in een bedrijf stopt (investering)? Een resultaat van 25% wil bijvoorbeeld zeggen dat elke euro een rendement heeft van 25 cent. Hoe hoger dit rendement, hoe beter.

Waarom is rentabiliteit belangrijk?

De rentabiliteit is een belangrijk kerngetal voor het meten van de winstgevendheid. Het geeft aan in welke mate een onderneming meer of minder opbrengsten dan kosten heeft. Met een hoog rendement hebben bedrijven de mogelijk om te investeren en verder te groeien.

Stel uw vraag

Het team van Trends Business Information staat klaar om u te ondersteunen.

 

Heeft u een vraag of heeft u niet gevonden wat u juist zocht? Geen probleem, we hebben achter de schermen een team van gemotiveerde medewerkers die er alles aan doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.