Heeft u vragen over faillissementen?

Ondernemingen die aan het einde van de tunnel geen licht meer zien en waarvoor dus geen hulp meer kan baten, vragen als laatste stap het faillissement aan. Voor velen onder hen is dit het einde van hun levenswerk waar ze jarenlang zo hard, maar met plezier, voor gewerkt hebben. Bij de aanvraag van een faillissement komt heel wat bij kijken. Lees er hieronder alles over.

Wat is een faillissement?

Er is sprake van een faillissement wanneer handelaars of bedrijven niet meer in staat zijn om hun rekeningen structureel te betalen. Bovendien is er werkelijk geen herstel in zicht. Het is een collectieve beslagprocedure uitgesproken door de ondernemingsrechtbank ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers.

Wat is een gerechtelijke reorganisatie (WCO)?

Ondernemingen die eenmalig of kortstondig niet voldoen aan hun betaalverplichtingen kunnen de steun inroepen van de wet continuïteit der ondernemingen (WCO). Deze wet geeft bedrijven in moeilijkheden de kans om hun moeilijke situatie onder controle te krijgen en het bedrijf of een deel ervan uit de nood te helpen door de aanvraag van een gerechtelijke reorganisatie bij de ondernemingsrechter.

Hoe een faillissement aanvragen in België?

De procedure voor een faillissement doorloopt 3 belangrijke stappen:

 

1. De onderneming zelf kan het faillissement aanvragen, dan is er sprake van een faillissement op bekentenis. De schuldeisers of het openbaar ministerie kunnen de onderneming dagvaarden in faling bij de ondernemingsrechtbank, dan is er sprake van een faillissement op dagvaarding. De betrokken onderneming kan bezwaar aantekenen wanneer volgens hem het faillissementsvonnis is uitgesproken. Als dit ontvankelijk wordt verklaard, wordt het faillissementsvonnis ingetrokken.

 

2. Er wordt een inventaris van alle roerende en onroerende goederen en schulden opgesteld. Een curator en een rechter commissaris worden aangesteld. De resterende goederen worden verkocht waarna de opbrengst wordt verdeeld onder de schuldeisers.

 

3. Het faillissement wordt na de verkoop beëindigd met het sluitingsvonnis van de rechter. De resterende schulden na afloop, worden de restschulden van een faillissement genoemd. Deze zijn nog verplicht te betalen aan de schuldeisers. Faillissementen geopend vanaf 1 mei 2018 vallen onder het systeem van de kwijtschelding. Voor eerder geopende faillissementen is het principe van de verschoonbaarheid nog van toepassing.

Waarom vragen bedrijven een faillissement aan?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf failliet gaat. Wees voorzichtig in het kiezen van uw zakenrelaties en let op voor enkele belangrijke knipperlichten die aan een faillissement voorafgaan. Gefailleerde ondernemingen hadden vaak al een incassodossier lopen. Ook leggen ze hun jaarrekening niet of niet op tijd neer. Andere alarmsignalen zijn een negatieve cashflow en een negatief kredietadvies door handelsinformatiekantoren.

Wie kan failliet verklaard worden?

Met de inwerkingtreding van het boek XX WER heeft het Belgische insolventierecht een grondige upgrade gekregen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat het begrip “handelaar” plaats ruimt voor de “onderneming”. Dat wil zeggen dat niet enkel “handelaars” in faling kunnen worden verklaard, maar ook onder andere vrije beroepers en verenigingen zonder winstoogmerk.

Hoe op de hoogte blijven van faillissementen in België?

Wilt u elke dag een overzicht van het aantal faillissementen en gerechtelijke reorganisaties? Bespaar tijd en moeite en laat ons het werk doen. Trends Business Information bezorgt u dagelijks een up-to-date lijst met bedrijven die failliet zijn verklaard. Zo kan u zich met andere belangrijke zaken bezighouden.

Stel uw vraag

Het team van Trends Business Information staat klaar om u te ondersteunen.

 

Heeft u een vraag of heeft u niet gevonden wat u juist zocht? Geen probleem, we hebben achter de schermen een team van gemotiveerde medewerkers die er alles aan doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.