Ontdek de weerbaarheidsscore van uw zakenrelaties in 3 stappen

Test eenvoudig
uw klantenbestand en
vraag meteen informatie aan

Lever een bestand aan
met de KBO-nummers
die u wenst te testen.

Ontvang een
gedetailleerd rapport
op uw maat

Waarom deze test?

De COVID-19 crisis heeft een gigantische impact op het bedrijfsleven. Zo moesten ondernemingen verplicht sluiten en kwamen werknemers in een totaal andere werkomgeving terecht. Deze situatie leidt tot heel wat economische en financiële onzekerheden, vooral rond de liquiditeit en solvabiliteit van bedrijven. Daarom heeft Trends Business Information een nieuwe scoremodel ontwikkeld, waarmee u inzicht krijgt in de weerbaarheid van uw zakenpartners, klanten en leveranciers.

Nota: Wetende dat er bijna 30% van de Belgische bedrijven met een solvabiliteitsratio lager dan 15% zit, is dit momenteel geen irrelevante vraag meer, eerder noodzaak. Immers deze bedrijven zitten in de gevarenzone van nakend faillissement.

Een nieuwe berekening wordt systematisch gemaakt bij de publicatie van de balansen van het voorboekjaar 2019.

Ik wens meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat betekent dit concreet voor u?

De tijdlijn geeft aan wanneer de onderneming op basis van onze berekeningen van categorie verandert, zodat u een idee krijgt van de weerbaarheid.

We delen ondernemingen op in 4 categorieën:

Categorie A: Een onderneming in categorie A heeft een solvabiliteit ≥ 25%. Dit betekent dat ze een gezond evenwicht heeft tussen eigen en ontleende financieringsmiddelen.

Categorie B: Een onderneming met een solvabiliteit tussen 15% en 25% wordt als kwetsbaar beschouwd. Het evenwicht tussen eigen en ontleende financieringsmiddelen is fragiel.

Categorie C: Een onderneming met een solvabiliteit tussen 0% en 15% wordt als zeer kwetsbaar beschouwd. Het gewicht van de schulden is te hoog. Wij raden u aan om voorzichtig te zijn bij het verlenen van commercieel krediet.

Categorie D: Een onderneming met een negatieve solvabiliteit is virtueel failliet. Dit betekent dat ze meer schulden hebben dan hun balanstotaal. Deze ondernemingen zijn niet kredietwaardig.

Welke impact zal de crisis hebben?

De impact van de coronacrisis zal nog een hele tijd nazinderen en ook op lange termijn effect hebben op de weerbaarheid van ondernemingen. In een eerste fase ontstaat er een tekort aan liquiditeiten, het geheel aan middelen om de lopende betalingsverplichtingen meteen te voldoen. Voor veel sectoren is dat vandaag al aan de orde. In een tweede fase zullen ondernemingen hun activiteit moeten herfinancieren en beroep doen op door derden beschikbaar gesteld vermogen. In die fase worden ondernemingen geconfronteerd met een solvabiliteitsprobleem.

Stresstest op de solvabiliteit

Om de impact te meten, berekenen we in verschillende stappen hoeveel weken aangepaste toegevoegde waarde een onderneming kan kwijtspelen vooraleer ze onder de gevoelige drempels van ontoereikende solvabiliteit duikt. Die drempels hebben we bepaald op 25%, 15% en 0%. De basisberekening gaat tot 16 weken en wordt sector per sector stopgezet na de lockdown.

Dubbele test om liquïditeit te evalueren

Dankzij 2 testen analyseren we de impact van de vertraging van de handelscyclus op de betalingscapaciteiten van ondernemingen. Als er bijvoorbeeld te veel geld wordt geïmmobiliseerd in klantenvorderingen (buiten crisiscontext), zal de onderneming, wanneer haar handelscyclus stilvalt en klanten trager beginnen te betalen, geen geld meer hebben om al de rest te financieren (algemene onkosten, aflossingen van kredietlijnen, leveranciers).

Waarom een aparte score?

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De weerbaarheidsscore houdt rekening met de specifieke coronamaatregelen, zoals extra subsidies, verplichte sluitingen, … Ook ondernemingen die geen financiële cijfers publiceren, krijgen een score op basis van de sectormediaan. Dankzij de afzonderlijke indicator in een duidelijke grafiek interpreteert u de situatie makkelijk voor elke onderneming.

Stel uw vraag

Het team van Trends Business Information staat klaar om u te ondersteunen.

 

Heeft u een vraag of heeft u niet gevonden wat u juist zocht? Geen probleem, we hebben achter de schermen een team van gemotiveerde medewerkers die er alles aan doen om u zo goed mogelijk verder te helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.