fbpx

In de marge van Top Bouw: de grootste bouwgroepen

Een overzicht van de grootste bouwgroepen die in ons land actief zijn, op basis van de beschikbare geconsolideerde jaarrekeningen. – Tony Coenjaerts 

Het klassement wordt zoals gewoonlijk aangevoerd door onze twee nationale baggeraars. Die kunnen zich beide een brede glimlach veroorloven bij hun orderboekje: 6,1 miljard euro eind 2022 voor DEME en 6,45 miljard euro voor Jan De Nul, dat daarmee een vooruitgang van 45% boekt. Beide zullen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat Elia 45 kilometer voor onze kust het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld kan bouwen. Het zal bestaan uit betonnen caissons gevuld met zand. Met zijn oppervlakte van zes hectare zal het dienst doen als energiehub tussen nieuwe windturbineparken en toekomstige aansluitingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken enerzijds en ons nationale netwerk anderzijds. Het eiland zal in 2026 uit de zee oprijzen. In 2030 moeten de installaties in gebruik worden genomen. Het door een beursgang in juni 2022 juridisch van zijn moederbedrijf DEME gescheiden CFE nam zijn intrek in Wood Hub, dat als duurzaamste gebouw van Brussel bestempeld wordt. In 2022 realiseerde CFE een omzet van 1,167 miljard euro.

Voor Willemen, dat tot voor kort de grootste familiale bouwgroep van het land was, werd het jaar 2022 getekend door verscheidene problemen op werven in het buitenland, in het bijzonder Duitsland. Als gevolg daarvan heeft de groep, die het boekjaar in het rood afsloot, na vier generaties voor het eerst een CEO van buiten de familie aangesteld. Willemen keerde terug naar de basis (België en Nederland), stootte enkele participaties af, herdefinieerde zijn businesslines en gaat met een orderboekje dat goed is voor meer dan 1,2 miljard euro de toekomst gerust tegemoet. Het jaar 2023 was een overgangsjaar, 2024 wordt dat van de terugkeer van de groei. Eind 2022 begon Willemen samen met Jan De Nul aan de bouw van de nieuwe vestiging van de VRT – 65.000 vierkante meter waar geen fossiele brandstoffen zullen worden verbruikt – op het Mediapark aan de Reyerslaan.

Stijgingen

Thomas & Piron dankt zijn vooruitgang vooral aan de opname in zijn geconsolideerde balans van Galère, dat in 2022 werd afgestoten door de Nederlandse groep BAM in het kader van zijn desinvesteringen in ons land. Die laatste vertaalde zich ook in de overdracht aan de groep Stadsbader van dochter BAM Contractors, dat voortaan Stadsbader Contractors heet, met als gevolg dat, bij gebrek aan geconsolideerde jaarrekening, de globale omzet van Stadsbader op 600 miljoen euro kan worden geraamd.

De spectaculairste groei zien we bij We Connect, het vroegere Verbraeke Infra, waarrond verscheidene investeringsfondsen actief zijn. Het Franse PAI Partners is vandaag de hoofdaandeelhouder, naast het eveneens Franse Andera en het Britse ICG. Aan de basis daarvan ligt een dertigtal overnames sinds 2019. Bij de recentere vinden we die van de groep Soga (Verrebroek), die gespecialiseerd is in de bouw en het onderhoud van weginfrastructuur, en die van Visser & Smit Hanab (Gent), een dochter van de Nederlandse groep VolkerWessel, gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van leidingen.

Eveneens opmerkelijk is de forse groei van de groep APK (Pelt), die sterk inzet op glasvezelkabel en groene energie en eind 2022 ongeveer 150 openstaande vacatures had. In datzelfde jaar nam de groep de Nederlandse bedrijven De Voogd Grijpskerke en Bos Aannemingen over, naast het Kempense Dierckx, dat nutsleidingen plaatst. Voorts nam het in het kader van de ontwikkeling van het glasvezelnetwerk ook de Antwerpse ondernemingen LeVan en R.V.D.S over. Een jaar later kwamen daar nog de in Leopoldsburg gevestigde wegenbouwer Stratica en het in energieaansluitingen gespecialiseerde Verstraete-Verhulst (Ingelmunster) bij.

Bij gebrek aan beschikbare jaarrekeningen is de Belgische omzet van Eiffage niet in onze tabellen opgenomen, maar die wordt op 1,2 miljard euro geraamd. Daarvan komt geconsolideerd 418 miljoen euro voor rekening van de groep Smulders. Die laatste is gespecialiseerd in de productie, levering en montage van staalconstructies en is sterk actief in offshore windparken.

Verdwenen

Een ander opvallend feit is de verdwijning van Fabricom, een merk dat net na de oorlog ontstond omdat Electrobel – destijds één van de machtigste elektriciteitsholdings van het land – vreesde voor een nationalisering van de sector en uit voorzorg zijn machinebouwactiviteiten in een nieuwe entiteit onderbracht. Fabricom realiseerde in 2022, het laatste boekjaar onder die naam, een omzet van 1 miljard euro. Fabricom was eigendom van het Franse Engie, dat zich opnieuw op zijn historische vakgebieden wilde toeleggen en daarom zijn multitechnische activiteiten in 2021 in een nieuwe, aparte entiteit met de naam Equans onderbracht. Het daaropvolgende jaar werd die laatste, die een omzet van 18 miljard euro realiseerde en 90.000 personeelsleden telt, voor 6,1 miljard euro verkocht aan de groep Bouygues. Die was in ons land al via Colas Belgium actief. Het in Luik gevestigde Colas Belgium kende wat tegenslagen met de aanleg van de tramlijn (11,7 kilometer lang, 23 haltes), waarvoor het in de loop van het boekjaar een kapitaalverhoging van 70 miljoen euro moest doorvoeren.

Qua innovatie legde Colas eind vorig jaar in Nederland in samenwerking met BAM twee fietspaden met een berijdbare fotovoltaïsche bekleding aan. De groep ziet een veelbelovende toekomst voor de daar gebruikte technologie. Beehive publiceert geen geconsolideerde jaarrekeningen, maar in ons land realiseerde dochteronderneming Alheembouw in 2022 een omzet van 212 miljoen euro. Het nam een jaar eerder Steenoven over, een projectontwikkelaar die als Trends Gazelle 2024 genomineerd is en momenteel in Brugge (Boevrie) het grootste BEO-project (Borehole Energy Storage) van Vlaanderen realiseert. Het principe daarachter is relatief eenvoudig: via verticale boringen tot 150 meter diep kilometers leidingen aanleggen waar een mengsel van glycol en water doorheen stroomt. Op grote diepte neemt dat mengsel door geleiding de constante temperatuur van de bodem – 10 tot 12 graden – aan. Via een warmtepomp worden de gebouwen vervolgens in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd.

Aanwinsten

De discrete Nederlandse multinational BME Group, die in 2020 ontstond doordat het Ierse CRH de Europese distributieafdeling aan het Amerikaanse Blackstone overliet, stapelt de overnames op. Tot nu toe waren het er 32, waarvan vijf in ons land. De recentste was die van de Waalse groothandelaar in verwarming en badkamers Induscabel. In Vlaanderen nam de groep het in Temse gevestigde Bouwpunt Van der Gucht over en begin dit jaar Sanidel, dat drie vestigingen heeft in Wallonië: Namen, Luik en Marche-en-Famenne. In 2022 realiseerde BME Group een geconsolideerde omzet van 5,46 miljard euro, waarvan 432 miljoen in ons land, hoofdzakelijk via zijn dochterondernemingen Sax Sanitair (Melle), Lambrechts (Gent) en Schrauwen (Herentals).

De Ieren blijven echter wel actief in ons land. Drie jaar na de mislukte poging om Recticel over te nemen, kon Kingspan de hand leggen op Derbigum – het vroegere Imperbel – een negentig jaar oud familiebedrijf in Perwez. Kingspan, dat een omzet van 8,3 miljard euro haalt, is sinds 2015 in ons land ook eigenaar van de specialist in staal voor de bouw Joris Ide. In de omgekeerde richting zette Soudal 2024 in met de grootste overname uit zijn geschiedenis: die van het Italiaanse Durante, dat gespecialiseerd is in lijmen voor hout, montage en verpakkingen. De overname zou de omzet van de groep voor dit jaar in de richting van anderhalf miljard euro moeten stuwen.

In 2022 sloot Belgian Scrap Terminal zijn honderdste boekjaar af met een geconsolideerde omzet van 512 miljoen. De groep wordt vandaag geleid door een vertegenwoordigster van de vierde generatie. Leider in de sector is echter Galloo, dat onlangs met autobouwer Stellantis een joint venture opzette voor de recyclage van afgedankte voertuigen. Het in 1939 opgerichte Galloo telt 42 filialen in België, Frankrijk en Nederland en realiseerde in 2022 een geconsolideerde omzet van 697 miljoen euro.