Vlaamse handel sluit massaal: bijna 35.000 zaken gooien handdoek in de ring

34.513 Vlaamse handelszaken hebben dit jaar al de handdoek in de ring gegooid. Dat zijn er zelfs 8.000 meer dan in de coronajaren 2020 en 2021. Dit blijkt uit cijfers van Trends Business Information, die De Zondag exclusief kon inkijken. Anderen zullen hun activiteiten noodgedwongen deze winter, wegens de exploderende energiekosten, op een laag pitje zetten. Gelukkig tonen vele ondernemers zich creatief in deze rampspoed.

De lijst van stopgezette handelszaken is indrukwekkend. Een aantal voorbeelden: 141 ambachtelijke bakkers sloten definitief hun deuren, 98 beenhouwers, 650 eetgelegenheden met beperkte bediening zoals frietkoten en cafés die ook kleine gerechten serveren, 714 instituten voor schoonheidsverzorging gaven er de brui aan. 56 damesboetieks en 155 kledingzaken hebben het bordje ‘over te nemen’ voor hun lege vitrine. In elke categorie zijn er opvallend meer stopzettingen dan in de dezelfde periode de afgelopen jaren. De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de gedaalde koopkracht hakken diep in de Vlaamse ondernemerswereld.

Koopkracht gedaald

Een van de getroffenen is An Pyck (50), die zich op 31 augustus, precies tien jaar na de opening van haar damesboetiek Dame de Pique in de Noordzandstraat in Brugge, genoodzaakt zag haar winkel te sluiten: “Sedert de inval van de Russen in Oekraïne heb ik mijn omzet zien achteruit gaan. Toen de energieprijzen enkele maanden later ontspoorden, zag ik mijn klantenbestand enorm achteruit gaan. Ik had nochtans de pandemie relatief goed doorstaan, mijn omzet was ‘slechts’ met 20 procent gedaald in 2020 en nog eens met 10 procent in 2021. Ik was dus hoopvol na corona. Maar ik stel twee tendensen vast: de rijkere buitenlandse toeristen zijn nog niet teruggekeerd naar Brugge en onze Belgische klanten hebben veel aan koopkracht ingeboet. Ze besparen op kleren. Zelfs de zomersolden waren een fiasco, net als de braderie in onze straat eind juni. De klanten reageren niet meer op kortingen. En als je cijfers niet meer positief zijn, weet je dat je er best mee ophoudt, vooraleer je zware schulden maakt”, aldus An Pyck, die teruggekeerd is naar haar eerste liefde: zij is kinesitherapeut van opleiding.

3.000 broden extra

Ook Katrien Vandenheuvel (40) heeft haar bakkerij en buurtwinkel Den Distel in de Hoogstraat in het Limburgse Tisselt begin deze maand gesloten. Na een carrière van achttien jaar als kleuteronderwijzers realiseerde zij amper twee jaar geleden haar levensdroom: een eigen zaak! “Toen eerder dit jaar de prijs van het brood steeg, begonnen de problemen. In twee jaar tijd had ik nog geen reserves om een plotse daling van de inkomsten op te vangen. Eind juli verdrievoudigde onze gas- en elektriciteitsfactuur. Op brood heb je geen grote winstmarge. Om de zaak leefbaar …