fbpx

Hoe risicomanagement je onderneming vooruit helpt

ri·si·co (het; o; meervoud: risico’s) gevaar van schade of verlies: risico lopenop eigen risico waarbij je zelf het risico loopt.
De definitie van een risico heb je waarschijnlijk ooit al eens gelezen, maar ken je de risico’s die een bedreiging vormen voor jouw onderneming? Weet wat ze zijn en hoe je je er tegen kan beschermen. Kortom, doe aan risicobeheer en help je bedrijf vooruit. Maar hoe begin je hieraan? Ontdek het in het volgende artikel.

     

Wat is risicomanagement?

Risicomanagement is de manier om risico’s op een gestructureerde wijze in kaart te brengen en te beheren, het is een continu proces. Niet alle risico’s zijn onmiddellijk zichtbaar, daarom is het goed om even na te denken over welke scenario’s er allemaal mogelijk zijn en wat er een bedreiging kan vormen voor je onderneming.

Wanneer het risicobeheer op een goede en gestructureerde manier gebeurt zal dit helpen bij het veiligstellen van de doelen van je bedrijf of organisatie. Het waarborgt de continuïteit van je onderneming en zorgt ervoor dat de gevolgen van deze risico’s beheersbaar worden.

De zes basisstappen voor risicomanagement

     
Planning

Stap 1: Doelstellingen en bereik/situering

Het klinkt voorspelbaar, maar ook bij risicomanagement is het bepalen van je doelen en het afbakenen ervan stap 1. Wil je het volledige bedrijf in kaart brengen of is het enkel een bepaalde afdeling die je onder de loep wilt nemen? Ga je vooral kijken naar financiële of ook naar strategische risico’s? Maak ook een onderscheid van de risico’s op korte en lange termijn. Als je dit goed voorbereidt kan je op een vlotte manier van start gaan.

Stap 2: Maak een lijst van de mogelijke risico’s

Bij deze stap is het belangrijk om alles in kaart te brengen. Een brainstorm met personen van verschillende afdelingen kan interessante aandachtspunten naar boven brengen. Je gaat gevaren identificeren en later de risico’s elimineren. Hou bij deze stap rekening met de vooraf gestelde doelen en maak bijvoorbeeld een Excel lijst aan met de verschillende risico categorieën (strategisch, financieel, operationeel, technisch, omgeving, …)

Na afloop van de brainstorm maak je best op basis van je Excel lijst een inventaris van de, voor jouw onderneming, belangrijkste risico’s.

     

Stap 3: Maak een risicoanalyse

Nu je alle risico’s hebt verzameld kan je beginnen aan het kwantificeren van deze risico’s. Dit gaat ervoor zorgen dat je weet welke risico’s het belangrijkst zijn en waar je als eerste mee aan de slag kan/moet gaan.

Stap 4: Invloed van de huidige bestaande maatregelen en opstellen van nieuwe

Voor je maatregelen kan gaan aanpassen of opleggen is het belangrijk te weten wat de invloed is van de huidige maatregelen. Beantwoorden deze aan het voorkomen van het risico? Zijn ze te zwak? Daarna kan je waar nodig aangepaste of nieuwe maatregelen toevoegen. Als je dit in kaart hebt gebracht, kan je verder met de volgende stap.

Stap 5: Monitoren en bijsturen

Nu je alles hebt voorbereid en hebt toegepast kan je beginnen met het monitoren van de effectiviteit van de toegepaste maatregelen. Werken ze voldoende? Zijn er eventuele nieuwe risico’s ontstaan? Moeten we de huidige maatregelen gaan bijsturen? Zoals je natuurlijk wel kan afleiden is het monitoren en bijsturen een continu proces. Het is de bedoeling dat je dit regelmatig bekijkt en waar nodig ingrijpt. Het uitvoeren van een regelmatige risicoanalyse kan hierbij helpen.

Monitoren en bijsturen

     

Stap 6: Rapporteren

Je medewerkers op de hoogte brengen van de genomen stappen en de resultaten van deze stappen meedelen aan het management is een stap die we niet mogen vergeten. Om risicomanagement effectief en met resultaat uit te voeren is het belangrijk dat heel de organisatie op de hoogte is.

Klantenbestand en zakenrelaties, een mogelijk risico

Zoals we eerder hebben aangehaald zijn er verschillende soorten risico’s, ook veranderingen bij klanten of partners kunnen invloed hebben op jouw onderneming. Door op de hoogte te blijven van veranderingen bij je zakenrelaties ben je instaat om op een efficiënte en snelle manier beslissingen te nemen. Ontvang je graag een melding wanneer zo’n verandering plaatsvindt? Neem dan zeker eens een kijkje bij onze monitoring oplossingen.