Ook in de bedrijvenwereld kan het wel eens spoken. Opgelet voor deze griezels!

Oktober, herfst en griezelseizoen. Iedereen weet ondertussen wat Halloween is mede dankzij de leuke verkleedfeestjes die georganiseerd worden rond deze periode, maar wist je dat ook in de bedrijvenwereld het wel eens durft te spoken?

Heb je al eens gehoord van spookbedrijven?

     

Spookbedrijven, de eerste griezel op onze lijst, zegt je misschien wel iets. Meestal moeilijk te vinden en onbereikbaar omdat ze gevestigd zijn op een fictief adres. Deze bedrijven worden vaak opgezet om de wet- en regelgeving te omzeilen en illegale activiteiten te verbergen. Ze zijn enkel actief op papier en hebben een stroman als bedrijfsleider. Via spookbedrijven kan er fraude worden gepleegd.

Je vraagt je vast af hoe je deze onzichtbare entiteiten kan detecteren. Er zijn een aantal indicatoren die kunnen wijzen op een spookbedrijf. Eén van de belangrijkste punten is nagaan of de onderneming tijdig de jaarrekening neerlegt bij de Nationale Bank. Gebeurt dit niet, dan kan dit een indicatie zijn van de inactiviteit van de onderneming, ook het neerleggen van steeds dezelfde jaarrekening is een belangrijk aandachtspunt hierbij.

     

Er zijn echter nog andere signalen die kunnen duiden op de inactiviteit van een bedrijf. Heeft de onderneming geen actief mailadres, telefoonnummer en/of website waardoor deze zeer slecht of niet bereikbaar is, is het mogelijk dat er iets aan de hand is. Het is een minder opvallend signaal, maar het is de eerste aanzet om de onderneming toch wat beter onder de loep te nemen.

Hoe is het betalingsgedrag van de firma en ontvangt deze facturen? Het niet ontvangen van facturen als onderneming is een belangrijk signaal. Als de onderneming geen kosten heeft en dus geen facturen ontvangt, is de kans groot dat deze inactief is. Een laatste belangrijk punt is het personeel, is dit al dan niet aanwezig. Wanneer een onderneming amper of geen personeelsleden heeft kan dit er eveneens op wijzen dat de onderneming niet actief is en dat het kan gaan om een spookbedrijf.

     

The Walking Dead onder de ondernemingen.

     

Actieve ondernemingen die toch niet helemaal levensvatbaar zijn, de zombiebedrijven. Deze bedrijven bestaan al een langere tijd en bevinden zich al even op het randje van een faillissement. Ze zijn vaak meerdere jaren achter elkaar niet in staat om de rente en aflossing op de schulden te betalen vanuit de bedrijfswinsten. Een andere definitie voor een zombiebedrijf is een bedrijf waarvan de beurswaarde lager ligt dan de waarde dat het zou kosten om de onderneming volledig opnieuw op te bouwen.

Zoals eerder vermeld hebben zombiebedrijven een negatief eigen vermogen. Om nog wat te verduidelijken wil dit zeggen dat zelfs wanneer ze al hun bezittingen zouden verkopen, ze niet voldoende opbrengen om hun schulden te kunnen betalen. In België zijn er maar liefst 46.341 zombiebedrijven.*

     

*Deze cijfers zijn gebaseerd op de balansen van 2019 (voor de coronacrisis), het zijn ondernemingen die geen personeel, een negatief eigen vermogen en een toegevoegde waarde hebben die kleiner is dan 1.000 euro. Er zijn daarnaast nog heel veel zelfstandigen die onder de radar blijven. We zien een piek in de categorie “Groot- en detailhandel; reparatie van auto’s en motorfietsen” met maar liefst 10.430 zombiebedrijven en in de categorie “Vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten”, waar we spreken over 7.584 zombiebedrijven.

Ondanks de slechte toestand van deze bedrijven blijven ze toch bestaan. Aandeelhouders proberen met nieuwe investeringen het bedrijf staande te houden in de hoop dat het toch nog zou opbrengen. Soms worden zulke bedrijven ook door banken in leven gehouden. Ze pompen liever goedkoop geld in een ziek bedrijf dan dat ze een slecht krediet moeten afschrijven.

Het grote nadeel van deze ondernemingen is het feit dat ze kapitaal en middelen vasthouden en daardoor de groei van de economie belemmeren. Dit kapitaal en deze middelen zitten immers vast in een onderneming met activiteiten zonder toekomst.

Naast zombiebedrijven bestaat er ook zoiets als een zombie-economie, waarbij de economische groei eigenlijk gefinancierd wordt met schulden.

     

Interessante griezelweetjes.

     

Betalen tijdens de Zombie Apocalyps? Dan is deze munt misschien wel handig.

     

Naar aanleiding van de 200ste verjaardag sinds de eerste verschijning van het boek “Frankenstein”, werd in 2018 een speciale editie van de 2 pond uitgegeven. Deze munt kreeg de bijnaam griezelmunt en beeldt langs de ene kant het Frankenstein logo en langs de andere kant Queen Elizabeth II af.

De griezelroman werd geschreven door Mary Shelley en gaat over Victor Frankenstein die met behulp van eerdere experimenten, uitgevoerd door een briljante wetenschapper, een wezen samengesteld uit lichaamsdelen tot leven wekt. Na de realisatie dat de experimenten destructief waren geworden, liet hij het wezen in de steek om een normaal leven te leiden met zijn verloofde. Het eenzame wezen zoekt Victor op en eist 1 van 2 dingen: een bruid of wraak.

De herdenkingsmunt werd uitgebracht door de Royal Mint, zij brengen elk jaar een munt uit ter herdenking van een speciale gebeurtenis. Op de Griezelmunt vind je naast het Frankenstein logo ook nog de ondertitel van de beroemde roman: The modern Promotheus.

Geld om van te bibberen.

Heb jij ook wel eens de angst gehad om geld te verliezen? Onervaren beleggers hebben soms de angst om het geld dat ze in een belegging hebben gestoken te verliezen van zodra het een kleine tegenslag ervaart. Op dat moment verkopen ze al hun aandelen en spreken we van bibbergeld.

De term bibbergeld wordt ook gebruikt voor een andere definitie. Bibbergeld is het geld dat particuliere beleggers gebruiken als buffer bij risicovolle derivatenposities.

Ondernemende Halloween groet.

Nu we deze griezels hebben uitgelicht ben je wat meer op de hoogte welke informatie een indicatie kan geven voor een bepaald risico. Ontdek hoe Trends Business Information je hierin ondersteund en vermijd onverwachte risico’s.