Balans: De balans bestaat uit activa en passiva.
De activazijde van de balans bevat alle bezittingen van een bedrijf en wordt gesorteerd op toenemende liquiditeit (omzetbaarheid in geld). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vaste en vlottende activa.
– Vaste activa zijn lange termijn activa die verondersteld zijn om meer dan één jaar in dienst te blijven. Het zijn investeringen die gedurende een lange tijd in bezit van het bedrijf blijven. Er bestaan 3 soorten: immaterieel (brevetten, licenties, activering van onkosten,…), materieel (machines, gebouwen, voertuigen,…) of financieel (beleggingen op lange termijn, participaties, leningen,…).
– Vlottende activa daarentegen zijn activa die gebonden zijn aan de handelscyclus (activiteit) en die dus binnen maximum één jaar in contanten zullen worden omgezet, verkocht of verbruikt. Het gaat om de voorraden, handelsvorderingen en liquide middelen. Door haar activiteit, zal de onderneming toegevoegde waarde geven aan haar voorraden en daarmee haar schulden afbetalen. Vlottende activa zijn snel omzetbaar in geld en zijn dus de zogenaamde kortetermijnactiva.
De passivazijde bevat al de financieringsmiddelen van de onderneming. Ze worden opgedeeld in eigen vermogen en vreemd vermogen en worden gerangschikt op afnemende liquiditeit.
– Het eigen vermogen is het bedrag van het kapitaal dat de eigenaars van het bedrijf hebben geïnvesteerd, samen met de gegenereerde winst die vervolgens geherinvesteerd werd. Het eigen vermogen is de financiële basis waarop de onderneming haar groeicapaciteit zal opbouwen en bepaalt tevens haar financiële onafhankelijkheid.
– Het vreemd vermogen geeft een overzicht van de schulden die een onderneming heeft ten opzichte van externe partijen om haar bezittingen te betalen en kan worden opgesplitst in vreemd vermogen op lange en korte termijn.
De schulden op meer dan één jaar vallen onder het vreemd vermogen op lange termijn. Hier vinden we bijvoorbeeld de investeringskredieten terug.
Het vreemd vermogen op korte termijn omvat schulden die binnen maximum één jaar betaald moeten worden. Veel van die schulden behoren tot de handelscyclus van de onderneming (handelsschulden, BTW, bezoldigingen, …).
Resultatenrekening:
De resultatenrekening legt alle gemaakte kosten en verdiende opbrengsten van het afgelopen boekjaar vast. Het toont aan of er winst of verlies is gemaakt. Zo nu en dan wordt er ook gesproken van de winst- en verliesrekening of exploitatierekening.
Toelichting:
De toelichting verschaft meer informatie over de door het bedrijf gepubliceerde grote aggregaten en de gehanteerde waarderingsregels in de balans en resultatenrekening.
Sociale balans:
De sociale balans verschaft informatie betreffende het personeel zoals het totale aantal personeelsleden, de aanwervingen, ontslagen, kortom het personeelsbestand, en de opleidingen.