Dit zijn de meest rendabele Vlaamse landbouwbedrijven

Boze landbouwers legden het land plat, omdat het water hun aan de lippen staat. Toch is het wel degelijk mogelijk winst te maken met landbouw in Vlaanderen. Het recept: meer marktmacht voor de boeren en meer nicheproducten met een hogere toegevoegde waarde. Trends zocht, vond en analyseerde samen met Trends Business Information de meest rendabele landbouwbedrijven van Vlaanderen. – Wolfgang Riepl 

Een financieel-economische analyse van de landbouwsector is moeilijk. De gegevensbank Trends Business Information registreerde 31.142 bedrijven die in Vlaanderen actief zijn in landbouw en aanverwanten: 22.277 eenmanszaken en 8.865 rechtspersonen. Eenmanszaken publiceren geen balansen, en van de 8.865 bedrijven legden er slechts 4.252 een balans neer voor het boekjaar 2022. “Er is een gebrek aan transparantie in de landbouwsector”, vindt Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information. “Het maakt een statistische analyse moeilijk, want voor geen 14 procent van de ondernemingen in de sector hebben we cijfers.”

Op basis van de 4.252 neergelegde balansen blijkt dat een kwart van de landbouwbedrijven goed rendabel is. Zij houden aan het einde van het boekjaar minstens 250.000 euro cash over, waarmee ze kunnen investeren of dividenden uitkeren. Ook de solvabiliteit, dus de mate waarin bedrijven niet te veel schulden hebben, is behoorlijk. Bij 58 procent van de landbouwbedrijven bestaat meer dan een kwart van het balanstotaal uit eigen middelen. “Het lijkt dus toch niet zo slecht te gaan met de landbouwers”, oordeelt Pascal Flisch. “Maar er zijn dus heel weinig balansen neergelegd, met misschien ook heel grote verschillen tussen de landbouwsectoren.”

De top 50 van meest rendabele bedrijven

De balansanalyse via Trends Business Information toont waar het nog goed boeren is in Vlaanderen. In de top vijftig van meest rendabele bedrijven staan vooral ondernemingen die actief zijn in groenteteelt onder glas. Vooraan, in de top 15, zijn liefst elf van de vijftien landbouwbedrijven in de analyse van Trends Business Information gespecialiseerd in groenteteelt onder glas. Bijna allemaal zijn het bovendien tomatentelers, en stuk voor stuk zijn het familiebedrijven.

Op de balansen staan of stonden vaak hoge bedragen aan bankleningen. Die werden of worden echter vrij snel terugbetaald via de winstgevende operaties. Het toont hoe banken ook nog fors willen lenen aan landbouwbedrijven met een overtuigend ondernemingsplan. In de lijst vinden we Primato uit Putte. De getuigenis van de ondernemersfamilie Pittoors leest u hier.

Verder in de lijst staat onder meer De Boschkant, een tomatenteler uit Vremde bij Boechout. De vennootschap werd einde 2022 overgenomen door de jonge dertigers Charlotte Wils (31) en Jens Peeters (31). Die laatste is zaakvoerder via de vennootschap met de toepasselijke naam BV Tom-Mates.

Ook Den Berk Délice, de winnaar van de Trends Gazellen bij de middelgrote bedrijven in 2017, staat mee vooraan. Hortipower uit Merksplas teelt “pruimtomaten, een wereld van verschil”. Mols uit Ranst boekt succes met vleestomaten. Ook in het West-Vlaamse Ingelmunster zorgen tomaten voor mooie winsten. Met de vennootschap Gabel teelt de familie Galle trostomaten. Nog een succesteelt zijn paprika’s. De Groentuin in Merksplas teelt ze in 13 hectare grote serres.

Ook pluimvee doet het goed

Bij de meest rendabele bedrijven zit ook een pluimveeproducent. Gevogelte is niet toevallig het enige segment in de veesector dat het voorbije decennium goed boerde. Volgens het Landbouwrapport Vlaanderen 2024, gemaakt door het Vlaamse Agentschap Landbouw en Zeevisserij, is het aantal dieren in de pluimveesector sinds 2012 met 51 procent gestegen, naar ruim 45 miljoen. In Boezinge bij Ieper huist de onderneming Berkenhof, van de familie Dejaeghere. De familie wilde niet praten. In het nabije Beselare (bij Zonnebeke) huist Broeierij en Pluimveebedrijf Lafaut. Het bedrijf van zaakvoerder Koen Lafaut heeft tevens activiteiten in Hondschoote, net over de grens in Frankrijk. In de top vijftig staan nog drie pluimveebedrijven, met diverse variaties (bijvoorbeeld het broeden van kuikens).