Horeca won met Covid-19 dankzij subsidies

Tijdens de pandemie regende het waarschuwingen over een horeca die in een grootschalige faillissementengolf over kop zou gaan. De Belgische biercultuur en horecabeleving moesten kost wat kost gered worden. Onderzoek van Trends en Trends Business Information toont echter aan dat de horeca winstgevender werd door de maandenlange sluiting. Met dank aan de grootschalige overheidssteun. – Wolfgang Riepl (Trends)

Kortrijk, maandag 31 oktober, 16u30. Het is bijzonder warm voor de herfstvakantie, toeristen genieten op de terrasjes op de Grote Markt. Ook het houten chalet vooraan restaurant Maddox is bijna volledig gevuld. “Vol? Het is leeg nu”, vindt zaakvoerder Jonathan Beke. “Maar voor vanavond zijn we weer helemaal volgeboekt”.

Jonathan Beke (51) en zijn Franse echtgenote Ambre Parsy (57) startten in 2016 met het erg goed draaiende restaurant Maddox in Kortrijk. De zaak, die geen wekelijkse sluitingsdag heeft, telt liefst 45 werknemers (ook studenten en flexijobs). De 140 plaatsen zijn ‘s middags en ’s avonds steevast gevuld. Daarom kocht het echtpaar de twee aanpalende woningen op de Grote Markt. Waar eens het voormalige Italiaanse restaurant Da Franco huisde, staat Jonathan Beke vandaag in een volledig leeggehaalde ruimte. “We hopen dat we volgende zomer kunnen openen”, inspecteert Beke de kale vertrekken. “Vandaag moeten we in Maddox geregeld klanten afwijzen, omdat we volzet zijn. Die consumeren bijvoorbeeld in de namiddag, en eten daarbij tapas. Maar voor het avondeten moeten die klanten dus plaats maken voor mensen die reserveerden. Het nieuwe, aanpalende restaurant wordt even groot als ons bestaande restaurant. Alleen wordt het concept anders. We mikken er vooral op menu’s met tapas uit de ganse wereld”.

Kletsnatte zomer, uitzonderlijk succes

De Kortrijkse restaurantuitbater blikt dus met vol vertrouwen naar de toekomst. Al moet hij toegeven dat banken niet meer zo vlotjes hypothecaire leningen verstrekken aan vijftigplussers. Bovendien betekende de overname van de twee panden een zware investering. Maar de balans achter het restaurant Maddox, de NV Tom & Ilona, toont mooie cijfers. Ook in de beide pandemiejaren 2020 en 2021 doken de cijfers niet in het rood.

Dat lijkt uiteraard merkwaardig. Van 13 maart tot 6 juni 2020 ging de horeca potdicht als gevolg van Covid-19. Na een aarzelende zomer van 2020 schoten de besmettingscijfers opnieuw pijlsnel de hoogte in. Gevolg: de horeca ging opnieuw potdicht. Deze keer van 19 oktober 2020 tot 9 juni 2021 (met weliswaar geopende terrassen vanaf 8 mei vorig jaar). “Nooit gedacht”, schudt Jonathan Beke nog steeds wat verweesd het hoofd. “Op 18 oktober zei ik nog tegen mijn klanten: dat gaat nooit gebeuren”.

Een geluk bij een ongeluk: restaurant Maddox kende een uitzonderlijk goede zomer 2020. “Die was dus kletsnat, maar wij hadden toen net onze chalet geïnstalleerd, in plaats van een zomerterras. Onze klanten zaten lekker beschut tegen de regen”.

Miljarden overheidsmanna

Toch maakten vooral de miljarden overhedensubsidies het verschil voor de horeca. Met als merkwaardig gevolg dat de zwakste categorieën in het horecasegment vandaag financieel gezonder zijn dan vóór de pandemie. De hotelsector, die in het verleden tot de financieel betere in de horecaklas behoorde, kwam …